Judo - Auróra SE -

Tartalomhoz ugrás
Judo vagy cselgáncs a 19. század végén kialakult japán küzdősport. Jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél lefolytása.

A ju(柔) szócska  annyit jelent, mint „természetesnek lenni”, „észszerűen”, tehát természet igazságainak, törvényszerűségeinek megfelelően viselkedni, ezekkel összhangban cselekedni.
A do (道) viszont egy „tökéletesített módszert”, „szellemi utat” jelent. Japánban a do, az út szócskával más harcművészeteket és "utakat" is jelölnek, lásd például az Kendo (剣道, A kard útja), Sado (茶道, A tea útja).
Tehát a judo magyarul annyit jelent, hogy „lágy út”.

Jigoro Kano, egy új rendszert talált ki, amit „dzsúdó”-nak (judo) nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes elemeket és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek.
Ma már olimpiai sportág, ami hallatlanul emelkedő népszerűségnek örvend. Hogy népszerűvé válhasson, sok japán mesternek kellett külföldön bizonyítania, hogy fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat.
Vissza a tartalomhoz